Šošovky majú nielen kozmetický, ale aj psychický efekt

16.05.2009 Celý región

Bratislava 16. mája (TASR) - Pokiaľ je v zahraničí používanie kontaktných šošoviek rozšírené aj u vyšších vekových ročníkov, na Slovensku sú najbežnejšími používateľmi kontaktných šošoviek mladí ľudia, ...
Väčšina sa k nim prikláňa v lete. O kontaktných šošovkách, ich výhodách a nevýhodách, ako aj účinkoch na náš zrak sa TASR rozprávala s oftalmologičkou Monikou Tóthovou.

Aká je funkcia kontaktných šošoviek?

Kontaktné šošovky sú optickou pomôckou, ktorá nahrádza okuliare v prípade, ak nie sú žiadané alebo dostatočne vhodné na korekciu. Využívajú sa však aj z estetických, zdravotných a terapeutických dôvodov.

Môže kontaktné šošovky používať každý?

Ich používanie nie je obmedzené vekom. Pri terapeutických indikáciách sa môžu kontaktné šošovky dávať aj deťom do jedného roka. Ak je potrebná operácia šošovky a treba dioptrie nahradiť, dávajú sa už aj v tomto prípade, pokiaľ dieťa do dvoch rokov netoleruje okuliare. Horná hranica na používanie kontaktných šošoviek neexistuje. Nepoužívajú sa, ak sa o ne človek nevie starať alebo má zdravotné ťažkosti, napr. syndróm suchého oka, alergiu, osobnú neznášanlivosť.

-V akých prípadoch majú kontaktné šošovky kontraindikácie, resp. kedy by sa nemali používať? –

Kontraindikáciou používania šošoviek môžu byť chronické zápalové ochorenia očí, užívanie liekov, ktoré znižujú kvalitu slzného filmu, pocit suchých očí, pocit, že sú pri ich používaní dráždené. Pod kontaktnou šošovkou je obmedzený prísun kyslíka. Keď na oko, ktoré má tendencie rýchlo sa vysušovať, naložíme kontaktnú šošovku, ťažkosti sú potom evidentne výraznejšie. Kontraindikáciou môže byť aj pigmentové znamienko na spojovke, ktoré by sa ňou dráždilo. Nosenie šošoviek by mali zvážiť diabetici a ľudia s hormonálnymi poruchami. Fajčiari by mali používať na šošovky vhodné zvlhčovacie kvapky.

-Aké poruchy videnia dokážu kontaktné šošovky korigovať? -

Šošovky sú dostupné v plnom rozsahu dioptrií a dajú sa využiť na korekciu všetkých typov refrakčných porúch. Dnešné šošovky však možno použiť len na zdravé oko, a to pri krátkozrakosti, čo je neostré videnie na diaľku a pri ďalekozrakosti, kedy človek nevie dobre zaostriť na blízke predmety. Dajú sa využiť aj pri astigmatizme, teda skreslenom alebo zahmlenom videní spôsobenom rôznym zakrivením povrchu rohovky. Predtým sa pri astigmatizme šošovky využívať nedali. Dnes existujú dokonca aj bifokálne šošovky - náhrada bifokálnych okuliarov - aj do diaľky aj na čítanie. Novinkou v poslednom roku sú multifokálne kontaktné šošovky určené na všetky vzdialenosti. Nahrádzajú multifokálne okuliare, ktoré väčšinou potrebujú ľudia po päťdesiatke, keď používajú iné dioptrie do diaľky, na čítanie a iné aj na počítač. Doteraz sa tento zdravotný problém dal riešiť len okuliarmi. Tieto šošovky sú pohodlné, praktické a podľa skúseností zo zahraničia si na ne ľudia zvykajú veľmi rýchlo.

-Používajú sa šošovky aj z terapeutických dôvodov? -

Kontaktné šošovky sa používajú napríklad pri keratoonuse, teda degeneratívnom nezápalovom ochorení rohovky, ktoré vedie k jej deformácii, a ktoré sa nedá vykorigovať okuliarmi. Je to najčastejšia terapeutická indikácia a šošovka naložená na povrch oka dokáže toto zakrivenie upraviť. Takáto šošovka sa vyrába prísne individuálne na základe parametrov odmeraných na oku pacienta. Šošovka sa niekedy používa pri poraneniach oka, keď sa napr. pri perforačnom poranení naruší jeho celistvosť a kontaktná šošovka udržuje a chráni oko pred prienikom ďalšej infekcie. Využíva sa aj pri hojeniach rohovkových vredov. Keď sa po infekcii vzniknutý vred nehojí, šošovkou sa vytvorí ochranný obal oka, ktorý prepúšťa aj lieky. Niekedy sa dokonca antibiotikami napúšťa aj samotná šošovka, a lieky potom prenikajú do rohovky aj 70 hodín. Netreba kvapkať kvapky do očí a oko je chránené.

-Aké výhody majú kontaktné šošovky v porovnaní s okuliarmi? –

Šošovky majú v prvom rade kozmetický a psychický efekt. Okuliare vyšších dioptrií majú svoju váhu a okrem toho do určitej miery obmedzujú zorné pole. Kontaktná šošovka je na rohovke \"úplne naložená\", nie ste teda obmedzení ani obrubou ani šírkou skla. Sú pohodlnejšie napríklad pri šoférovaní, kedy sa veľa ľudí sťažuje, že im rám okuliarov prekáža vo výhľade. Ak sú šošovky na oku dobre naložené, sú bezpečnejšie aj pri športe. Nevypadnú ani pri plávaní. Vo vode však treba oči chrániť plaveckými okuliarmi, aby sa obmedzilo riziko infekcie. Dobre odmeraná kontaktná šošovka drží na oku bezpečne pri všetkých situáciách. Okrem toho neprekážajú pri daždi, nezarosia sa, nespôsobujú odtlačky nosa a dajú sa kombinovať so slnečnými okuliarmi.

Určite však majú kontaktné šošovky aj svoje nevýhody...

Hlavnou nevýhodou je starostlivosť o ne. O kontaktné šošovky s dlhšou dobou výmeny sa treba starať a dodržiavať režim. Inak je zvýšené riziko infekcie. Niektoré typy alergií materiál kontaktných šošoviek neznášajú a takýmto ľuďom dráždia oči, až sa nakoniec ich nosenia vzdajú.

-Ako dlho môžme používať kontaktné šošovky, môžeme s nimi aj spať? –

Doba ich používania je rôzna a sú aj z rôznych materiálov. Niekedy sa vyrábali len hydrogélové šošovky, ktoré sú určené na denné nosenie, podľa individuálneho znášania na osem až desať hodín denne. Dnes sú silikónhydrogélové šošovky, ktoré sú príjemnejšie na oku, menej ho dráždia a prepúšťajú viac kyslíka. Doba nosenia šošoviek sa predĺžila, dokonca existujú aj šošovky typu deň - noc na dobu jedného mesiaca. Tieto pred spaním netreba vyberať. Osobne to však zvlášť neodporúčam, pretože význam šošovky cez noc je nulový. Ak ale nastane situácia, že človek so šošovkami omylom zaspí nič sa nestane. Inak treba šošovky na noc vybrať, vyčistiť a vydezinfikovať. Dezinfekcia ničí mikroorganizmy, ktoré sa uchytávajú na šošovke. Denným čistením sa odstránia nečistoty, ktoré priľnú na povrch šošovky. Ak ich neodstránime, môžu zabrániť účinkom dezinfekčného roztoku. Na oplachovanie a úschovu šošoviek slúži fyziologický roztok. Samotný neobsahuje žiadne dezinfekčné prostriedky.

Aká je životnosť kontaktných šošoviek?

Majú obmedzenú životnosť a podľa jej dĺžky rozlišujeme viacero druhov. Dnes sa preferujú šošovky s čo najkratšou dobou nosenia. Jednodňové si ráno naložíte na oči a večer ich vyhodíte. Nie sú s nimi žiadne starosti, sú najpohodlnejšie, z hľadiska hygieny alebo rizika infekcií najbezpečnejšie, ale sú finančne náročnejšie. Ďalšími typmi sú dvojtýždňové a mesačné kontaktné šošovky. O tieto sa treba starať, pravidelne ich dezinfikovať a pri nich je riziko infekcie vyššie. Existujú aj kontaktné šošovky trojmesačné a ročné, ale tie sa z hľadiska hygieny postupne z trhu vyraďujú. Špeciálne, tzv. tórické kontaktné šošovky sa vyrábajú pre ľudí s astigamtizmom. Zakrivenie šošovky je v každej osi iné. Vtedy sa vyrábajú presne pre daného človeka na danú rohovku a tieto šošovky musia vydržať dlhšie. Sférické kontaktné šošovky sú štandardné, vhodné pre každého.

-Čo čaká človeka, ktorý sa rozhodne vymeniť okuliare za kontaktné šošovky? –

V každom prípade navštíviť optika alebo kontaktológa, prípade oftalmológa, ktorý s kontaktnými šošovkami pracuje. Odborník mu presne odmeria dioptrickú hodnotu kontaktných šošoviek. Niekedy je na štyri dioptrie iná dioptrická hodnota v šošovkách, iná v okuliaroch. Zmeria sa povrch rohovky, aby sa presne vedelo, aká šošovka je na povrch najlepšia, pričom je dôležité zakrivenie rohovky. Odborníka bude zaujímať aj anamnéza – celkové ochorenie, užívanie liekov, očné ochorenia v rodine alebo u daného človeka a pod. Ak sa nenájde žiadna kontraindikácia, pristupuje sa k vyskúšaniu \"naloženia\" optikom a k naučeniu naloženia a vyberania šošovky do a z oka. Potom pacienta alebo zákazníka presne poučí aj o režime a pravidlách hygieny šošoviek.

-Ako oko po prvý raz reaguje na nasadenie šošovky? –

Po jej prvom nasadení chvíľu trvá, než si oko na nový predmet zvykne. Nepríjemný pocit a nutkanie zbaviť sa cudzieho telesa v oku pominie obyčajne po 15 až 20 minútach. Privykanie je individuálne a môže trvať aj takmer dve hodiny.

-Aké chyby ľudia robia najčastejšie pri používaní kontaktných šošoviek? –

Ak sa o šošovky dobre staráme a dodržujeme základné pravidlá hygieny, nemalo by prísť k žiadnym problémom. Zakladanie a vyberanie vyžaduje cvik, ale po určitom čase sa stanú bežnými úkonmi, pri ktorých sa nemôžeme zraniť. Šošovky sú z jemných materiálov a oko nemôžu zraniť. Najdôležitejšia je prísna hygiena.

Treba s kontaktnými šošovkami opatrnejšie narábať v lete?

Väčšina ľudí sa ku kontaktným šošovkám prikláňa práve v lete, aby mohli nosiť slnečné okuliare. Je to lacnejšie a príjemnejšie ako dioptrické slnečné okuliare. V kontaktných šošovkách sa dá kúpať aj v sladkej aj slanej vode. Ako prevenciu pred infekciou však odporúčame používanie plaveckých okuliarov. Práve na takého príležitosti sa odporúčajú jednodňové kontaktné šošovky. Zo zdravotného hľadiska sa oplatia aj napriek tomu, že ich cena je v porovnaní s ostatnými druhmi o niečo vyššia. Ráno si ich nasadíte na oči, večer ich zložíte a vyhodíte do odpadkového koša.

-Má na kontaktné šošovky vplyv aj zvýšené teplo? –

Používanie kontaktných šošoviek je bezpečné aj pri vyšších letných teplotách. Neodporúčame nosenie šošoviek do sauny, pretože hrozí, že budú nadmerne osychať. Zmenia tvar a optické parametre a môžu dráždiť oči. Pobyt v soláriu šošovkám neškodí, je však dobré použiť ochranné okuliare.

-Nevylučuje používanie kozmetiky používanie kontaktných šošoviek? –

Nie, ale pri aplikovaní kozmetických prípravkov sa treba vyhnúť dotyku vnútornej strany viečok. Platí, že najprv sa upraviť, namaľovať a až potom opatrne vsadiť šošovku a pred odmaľovaním šošovku opatrne vybrať. Ak sa nám do oka dostane šampón alebo iný prostriedok, treba šošovky vybrať, vyčistiť a vydezinfikovať.

Dnes prichádzajú do módy, najmä z estetického hľadiska, farebné šošovky...

Môžu byť číre alebo farebné. Niektoré sú jemne prifarbené, čo slúži na jednoduchšiu manipuláciu so šošovkou. Farbu očí ani videnie neovplyvňujú. Najnovším módnym výkrikom, ktorý nám umožňuje meniť imidž, sú však kontaktné šošovky z kozmetických dôvodov. Sú farebné, dnes aj crazy, to znamená, že nezmenia len farbu dúhovky v základnej škále zelená, sivá a modrá, ale majú aj rôzne fosforeskujúce znaky, červené oči, motív mačacích očí. V tomto prípade ide skôr o zábavu na párty, večierky, plesy masiek.

-Čo ako očná lekárka pacientom odporúčate - okuliare alebo šošovky? –

Ja som v každom prípade za okuliare. Keď je z nejakého dôvodu problém s okuliarmi, prikláňam sa k šošovkám, ale s tým, že prídete domov, vyberiete si ich a nahradíte ich okuliarmi. Používanie šošoviek sa však ukazuje ako bezpečná metóda. Najmä v zahraničí, kde ich nosia ľudia už viac ako štyridsať rokov, kolegovia z oblasti medicíny nepozorujú žiadne zmeny na oku.
 

Vyberte región